OTP Swift kód – és egy tipp olcsóbb nemzetközi utaláshoz

Először is, mivel ez egy elég gyakori kérdés, már a cikk elején leírom, ez az OTP Swift kód: OTPVHUHB

Ha olvastad az előző cikkemet a SWIFT kódokról, akkor tudod, hogy ez a kód nemzetközi utaláshoz kell. A nemzetközi utalás pedig sajnos nem olcsó mulatság. Ha kicsit lejjebb görgetsz, akkor mutatok egy módszert, amivel elég olcsón fogsz tudni külföldre utalni. De először is lássuk, hogy milyen költségei vannak egy országog közti pénzküldésnek.

ÚJ! Használd a WISE-ot sokkal olcsóbb és felhasználóbarátabb nemzetközi utalásokhoz!

A nemzetközi utalás költségei

Mivel ez az OTP Swift kód című cikk és te pont ezt olvasod, ezért feltételezem, hogy OTP Bankba akarsz utalni külföldről. Attól függően, hogy saját számláról saját számlára, vagy saját számláról más számlájára utalsz, változhatnak a költségeid.

Ami biztos, hogy az összköltség három tényezőből jön össze (jelzem ezeknek a költségeknek egy nagy részét pont nem az OTP számolja fel, hanem az a bank, ahonnan a pénzt küldöd!):

  1. A bankok közötti kommunikáció díja. Jellemzően 1.000-3.000 Ft körül mozog és az utaló fél döntheti el, hogy ki az, aki fizeti. (Nekem üzleti fióknál alapdíj, hogy amikor külföldről fogadok pénzt, a bankom levon 1.100 Ft-ot “fogadási díjként” – függetlenül attól, hogy vállalja-e az egyéb költségeket a küldő.)
  2. Valuta váltási díj. Bankonként változó: 3% és 8% között mozog.
  3. A bank haszna. (Ez a jutalék, amiből a bank profitja keletkezik.)

ÚJ! Használd a WISE-ot sokkal olcsóbb és felhasználóbarátabb nemzetközi utalásokhoz!

Na most ha ezt össze adjuk, akkor látható, hogy egy kisebb utaláson is bőven lehet 3-4.000 Ft körüli költségünk. Ami bizony elég sok. Ha ez nem számít Neked, akkor lényegében nincs más dolgod, mint megadni az adatokat és indítani az utalást. Általában 2-3 nap az átfutási idő. Mégegyszer, itt az OTP Swift kód, amit kerestél, ha esetleg a bevezetőben átsiklottál volna felette:

OTP Swift kód: OTPVHUHB

Gyakori kérdés szokott még lenni a bank székhelye, ami: 1051 Budapest, Nádor utca 16.

Ezek az adatok egyébként az OTP honlapján is megtalálhatóak egy elég felhasználóbarát IBAN kalkulátorral egyetemben:OTP-SWIFT-KOD

Sajnos nemzetközi utalás fogadásos költségkalkulátort nem találtam az oldalon.

Ne feledd, hogy ha az OTP Swift kód-ot elfelejted beírni, akkor az utalást indító bank az utalásra még pár ezer forint extra költséget számíthat…

Na de most jön az érdekes dolog…

Hogyan utalj ingyen külföldre vagy külföldről? (Vagy sokkal olcsóbban.)

Pár éve elindult egy szolgáltatás, ami 2018-ban lett igazán trendi. (Legalábbis külföldön.) Az a neve, hogy Wise és kifejezetten egy dologra mentek rá: hogy olcsóbbá tegyék a nemzetközi utalásokat. Az elv, amit használnak, amúgy pofon egyszerű és egyúttal nagyon ötletes is. A világ minden országában tárolnak pénzt a saját számláikon és amikor Te befizetsz egy összeget nekik, azt nem egy drága nemzetközi utalással küldik el a kedvezményezettnek, hanem egész egyszerűen az abban az országban levő bankszámlájukról egy országonbelüli utalással.

Tehát a Wise egy nemzetközi bank, ami egy drága nemzetközi utalás helyett, két olcsó (és gyors) belföldi utalással juttatja célba a pénzedet.

Ami nekem nagyon tetszik a Wise-ban (összehasonlítva akármelyik másik bankkal vagy szolgáltatással, amit eddig láttam), az az, hogy utalás előtt nagyon egyértelműen kiírják, hogy mennyibe fog kerülni ez neked. Pl.

transferwise otp swift kod

Igen, jól látod: 50.000 Ft-ból 344 Ft az utalási díj. Az egyébként szokásos 3.000-4.000 Ft helyett. Azért az nem mindegy.

Ráadásul a Wise középárfolyamon vált. Az egyetlen költséged tehát a fent kiírt összeg. (Ami egyébként a Wise profitja.)

Ezen a linken Te is kiszámolhatod, hogy mennyi lenne Wise-zal utalnod: WISE KÖLTSÉGKALKULÁTOR

Vagy használhatod ezt a speciális linket is (kuponkód itt is beépítve): https://transferwise.com/u/tamasm220

Nézd meg a fenti linket, olvass kicsit utána és döntsd el, hogy megéri-e? Bár szerintem nem kérdés… 🙂

Ingyenes külföldi utalás kupon

Tehát mégegyszer, ha nagyon olcsón szeretnél utalni, akkor használd ezt a linket, ami egy speciális kuponkóddal is el van látva:

LINK: https://transferwise.com/u/tamasm220

Gyakori kérdések:

  1. Biztonságos-e a Wise? Igen, már több mint 4.000.000 felhasználójuk van és több mint 50.000-en értékelték az appot.
    trustpilot transferwise otp swift kód
  2. Lehet bankszámlát is nyitni náluk? Igen, sőt bankkártyát is lehet igényelni (ingyen). De az egy külön szolgáltatás. Utaláshoz nem kell nyitni számlát vagy kártyát igényelni, csak regisztrálni egy felhasználói fiókot.

Összefoglalás

Tehát mégegyszer, ha csak az OTP Swift kód miatt vagy itt: OTPVHUHB

Ha olcsóbban (vagy ingyen) szeretnél utalni nemzetközileg, akkor pedig próbáld ki a Wise-t, nincs mit veszítened. 🙂

Itt a link a speciális kuponnal mégegyszer: https://transferwise.com/u/tamasm220